In de media

Terug naar nieuwsoverzicht

Blog - dinsdag 16 december 2014 - In de bouwketen zorgen we goed voor elkaar


Het betaalmoraal van alle bedrijven binnen de bouwsector is al jaren slecht te noemen. En dit wordt naarmate de bouwcrisis voortduurt alleen maar erger. Wettelijke regelingen blijken de snelheid van betalen niet te bevorderen. Zelfs onze overheid lukt het niet om binnen 30 dagen haar facturen te voldoen, “sorry”. En zo gaat het in de hele bouwketen. Van opdrachtgever naar hoofdaannemer en van hoofdaannemer naar onderaannemers en leveranciers. Iedereen wacht op elkaar. In de keten zo lang mogelijk wachten tot er iemand begint te piepen. Dan nog even klagen over de kwaliteit en het betalen is weer met een maand opgeschort. Oneigenlijke redenen om het geld maar zolang mogelijk op de bank te houden.

Inmiddels verschijnen er berichten dat bedrijven minder snel achter hun geld aan gaan. Blijkbaar zijn we inmiddels zo murw dat we er niet eens meer van op kijken wanneer bouwbedrijven de betaaltermijn op 90 (!) dagen zet. We gaan het normaal vinden dat je een paar maanden op je centen moet wachten. Maar het kan nog erger: Volgens intrum justitia wordt 4,5% van de facturen in de bouw helemaal niet betaald. In de ons omringende landen is dit maar 2%. Dit kost banen en zorgt ervoor dat gezonde bedrijven failliet gaan. Het wordt echt tijd dat daar verandering in komt.

Hoe verander je nu het betaalmoraal binnen de bouwketen. Heel simpel, haal de regie over het geld weg bij partijen die belang hebben bij het zolang mogelijk vasthouden van geld. En dit kan heel eenvoudig. Schakel een escrow agent in zoals Co-Paybouw. Co-Paybouw heeft een innovatief betaalsysteem ontwikkeld waarbij de geldstromen van de opdrachtgever niet meer via de opdrachtnemer gaat maar via de onafhankelijke derdengeldenrekening van de notaris. Via een betaalovereenkomst wordt het bouwbudget van de opdrachtgever direct verpand aan iedereen die daar recht op heeft. En nu wordt het simpel: hoofdaannemers, onderaannemers en leveranciers dienen hun rekeningen in. De betalingen worden direct doorgevoerd door Co-Pay en het geld staat binnen 5 dagen op je rekening. En dit geldt voor iedereen in de bouwketen die aan deze betaalovereenkomst is toegetreden. En het mooie is dat, wanneer de hoofdaannemer failliet gaat, de curator niet bij de centen kan. Deze staan immers op de beveiligde derdengeldenrekening van de notaris.

“Dit gaan de aannemers niet leuk vinden”. Echt wel!! Ook onze aannemers willen gewoon een goed product leveren voor haar klanten. Ook zij willen een goede ketenpartner zijn voor haar onderaannemers en leveranciers. Het sturen op liquiditeit is een soort sport geworden van financiële afdelingen binnen de bouwbedrijven. Zou het niet zo zijn dat de meeste winst te halen is wanneer de onderaannemers en leveranciers snel en op tijd worden betaald en daar ook in hun bedrijfsvoering vanuit kunnen gaan? We hebben toch allemaal onze mond vol van ketensamenwerking? Nou, wanneer je echt in de keten met elkaar werkt dan zorg je ook goed voor elkaar. Dan behoren bankgaranties, kredietverzekeringen, incassobureaus, deurwaarders en debiteurencommunicatie tot het verleden. Wanneer er gegarandeerd betaald wordt en dan ook nog binnen 5 dagen, dan durven de onderaannemers en leveranciers minimaal 2% extra korting te geven. Dit resulteert in een scherpere aanbieding of meer winst.

Tijd voor verandering, tijd voor meer vertrouwen en tijd voor echt innovatieve dienstverlening. Het wordt tijd dat we in de bouwketen weer goed voor elkaar gaan zorgen.

Arjen de Vries Copay

Arjen de Vries –  Directeur Co-Paybouw


Bekijk het artikel op
http://www.innozaam.com/in-de-bouwketen-zorgen-we-goed-voor-elkaar/


Deel dit bericht via: LinkedIn Facebook Twitter Google+